Òptica Vayreda cuida de la teva vista i oïda

“Visió i pantalles”, una campanya per a prendre consciència

El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) en col·laboració amb la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa posa en marxa la campanya “Visió i pantalles” per conscienciar la població de que cal tenir una bona visió de prop i adaptar els ulls als canvis produïts des de la implantació de les pantalles, amb tantes pantalles en la nostra vida quotidiana, l’ús de la visió de prop ha augmentat de forma exponencial, i que sigui eficient és fonamental”.

Més del 70% dels espanyols pateix la Síndrome Visual Informàtica per un ús excessiu de les pantalles.Els menors de 30 anys passen 10,5 hores diàries davant d’una pantalla. La xifra és de 9 hores entre els 31 i 60 anys i de 3 en més grans de 60 anys.

“Visió i pantalles” és la tercera campanya del COOOC amb Víctor, el primer òptic optometrista tridimensional del món. Amb “Viu en 3D!’ va projectar el primer test de visió en cinemes per detectar defectes visuals que impedeixen veure correctament el 3D amb TV3 Televisió de Catalunya, el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya i la Facultat d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). I amb “Visió i aprenentatge” va arribar a més de 330 escoles catalanes per detectar problemes visuals amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i TV3.

Segons una enquesta feta pel COOOC entre la població general, els símptomes més freqüents són fatiga ocular, ull sec, picor i visió borrosa.

Els òptics optometristes participants en “Visió i aprenentatge” també rebran díptics informatius de “Visió i pantalles” per fer-los arribar a les escoles .

Temps, però també distància, il·luminació i parpelleig

Per veure-hi de prop, els ulls fan dues funcions bàsiques que permeten enfocar els objectes a distàncies curtes: la convergència i l’acomodació, per les quals es produeix la visió binocular, integrant les dues imatges (una de cada ull) en el cervell, on es produeix la visió. “Una visió nítida no equival a una bona visió”, segons Lluís Bielsa. “Hiintervenen una llarga llista d’elements que cal tenir en compte”.

Els dispositius electrònics poden posar de manifest problemes de graduació visual que havien passat desapercebuts, com miopia, hipermetropia, astigmatisme o vista cansada. “Podem no notar la necessitat de dur ulleres en fer altres activitats, però l’esforç addicional que suposa mirar una pantalla sense correcció òptica, provocarà més símptomes de fatiga ocular”. A més, “passar moltes hores davant d’una pantalla també pot causar l’aparició o la progressió del problema visual a llarg termini”.

Des d’una perspectiva visual, tots els dispositius electrònics són semblants, ja que tenen pantalles que s’il·luminen, que mirem des d’una distància molt curta i on fixem la vista molta estona. La SVI es redueix quan disminuïm el temps d’ús, però també cal tenir presents uns tres altres factors: distància, llum i parpelleig.

Més informació: www.victor3d.cat/pantalles

Cinc consells per prevenir la Síndrome Visual Informàtica (SVI)

Les pantalles són ja una part ineludible de la nostra vida quotidiana i professional, de manera que avui dia és pràcticament impossible evitar l’exposició visual a aquests dispositius. Però sí podem seguir una sèrie de consells per reduir la SVI.

1. Regla del 20-20-20.
Apartar la mirada durant 20 segons cada 20 minuts enfocant a una distància de 6 metres

2. Il·luminació.
Evitar els reflexos en la pantalla, especialment de llums superiors o finestres.
Podem fer servir un filtre antireflector en la pantalla

3. Postura.
L’ergonomia és bàsica per aconseguir un bon rendiment visual

4. Posició de la pantalla.
El monitor ha d’estar per sota de l’alçada dels ulls.
O la part superior del monitor a l’alçada dels nostres ulls.

5. Parpelleig.
Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls 20 segons

Font: Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes