Òptica Vayreda cuida de la teva vista i oïda

Consells per observar l’eclipsi de sol

El pròxim 20 de març, juntament amb el final de l’hivern a l’Hemisferi Nord, podrem gaudir d’un dels fenòmens naturals que desperta més curiositat, l’eclipsi solar.

En aquesta ocasió, l’eclipsi començarà a les 9:05 hores, arribarà al seu punt màxim a les 10:08 i acabarà a les 11:20 hores. Tanmateix, el sol no quedarà completament tapat per la lluna: a Barcelona, l’enfoscament serà del 63%; a Girona, del 64%; a Lleida, del 65%; i, a Tarragona, del 64%.

Per poder visualitzar l’eclipsi, en tenim diferents mètodes, entre els que podem distingir dos tipus:

Observació indirecta

És aquella en què es projecta la llum sobre una superfície plana. Aquesta opció es pot aconseguir mitjançant diferents eines:

  • Projecció amb binocles. S’ha de tapar una de les dues lents dels binocles. Amb la que queda descoberta, hem de projectar el disc solar sobre un paper o qualsevol superfície llisa. D’aquesta manera, obtindrem una imatge nítida del fenomen. Mai s’ha de mirar el Sol a través del binocular.
  • Projecció amb telescopi. S’ha de seguir el mateix procediment que amb els binocles. La diferència és que amb el telescopi obtindrem una imatge més clara i nítida. Tampoc es pot utilitzar el telescopi per mirar directament l’eclipsi.
  • Projecció mitjançant una superfície foradada. En aquest cas, hem de foradar amb una agulla una superfície de cartró. A través de l’obertura, projectarem la llum del Sol.

Observació directa

Són mecanismes que permeten mirar directament el Sol, els quals han de presentar potents filtres protectors:

  • Filtres Mylar o equivalents.
  • Ulleres de soldador. La densitat del vidre ha d’estar enumerada del 14 al 16.

També es poden comprar ulleres especialment dissenyades per a l’observació del fenomen. Aquestes ulleres estan fetes d’un polímer i tenen una transmissió de 1/100000 (o densitat major de 5).

Què no es pot fer?

Mai es podran utilitzar tècniques com el paper fotogràfic, negatius fotogràfics amb imatges, radiografies, ulleres de sol, filtres fotogràfics o filtres de polarització.

Font: Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes